Šv. Pranciškaus onkologijos centre birželio 29 d. pradėti ‚Sveikos mitybos mokymai“ sergantiems vėžio liga. Pirmajame užsiėmime lektorė dietistė Edita Isakova supažindino su bendrais sveiko maitinimosi principais. Pasak. E. Isakovos, svarbu atkreipti reikiamą dėmesį į savo mitybos įpročius ir, reikalui esant, juos koreguoti. Mūsų mitybos įpročius lemia šeima ir aplinka, individualūs bei kiti veiksniai, todėl reikalinga žinoti, kaip galima sveikiau gyventi ir to siekti. Vartodami mėgstamus patiekalus, dažnai nesusimąstome, ar tai sveika mūsų organizmui. Pavyzdžiui, 150 gramų picos gabalėlis turi 400 kcal – tiek pat, kiek 400 g. salotų su vištiena ir kuskusu. Taigi, mums spręsti – kas sveikiau? Retkarčiais mėgstama pica tikrai nepakenks, bet jei ji taptų mūsų kasdieniu maistu…. Lektorė dietistė E. Isakova pabrėžė, kad pagrindinė šiuolaikinės mitybos problema yra ta, kad išeikvojama vis mažiau energijos, gaunamos su maistu. Maistas tapo kaloringesnis, gaminama ir suvartojama daugiau rafinuotų produktų, cukraus ir gyvulinių riebalų, valgoma per daug ir per dažnai. Valgymui daugiausiai įtakos turi mūsų įpročiai. Pasak lektorės, pastebima, kad trūksta dėmesio tinkamai mitybai. Dažnai, žmogus, nusprendęs sveikai maitintis, visų pirma stengiasi „mesti svorį‘. Reikia žinoti, kad to daryti negalima staiga. Efektyvus svorio kritimas yra 2-2,5 kg. per mėnesį. Gydantis onkologines ligas, tinkamas maitinimasis padeda palaikyti jėgas ir apsaugo nuo „liesosios“ audinių masės nykimo. Taigi koks maitinimas yra tinkamas? Tai – įvairaus maisto, kuris organizmą aprūpina jums rėkiamomis medžiagomis vartojimas. Sergant vėžio liga ar pasveikus, savo mitybos ypatumus visuomet būtina aptarti su gydytoju, kuris įvertins esamą būklę bei poreikiius.
Pasak dietistės E. Isakovos, bendros mitybos rekomendacijos, į kurias reiktų atkreipti dėmesį kiekvienam, būtų tokios:
- valgyti mišrų maistą;
- valgyti mėgstamą maistą;
- įvairius vaisto papildus vartoti tik kartu su maistu;
- naudoti reikiamą skysčių kiekį (Europos maisto saugos tarnyba nurodo, kad sveikam žmogui parai yra būtinas 2-2,5 litro skysčių kiekis, įskaitant gaunamą su maistu);
- valgyti reguliariai, 4-5 kartus per parą, pertrauka tarp valgymų nakties metu turėtų būti 12 val.;
- pusryčiauti – ne vėliau kaip 10.00 val. ryte;
- vakarieniauti nuo 18.00 iki 21.00 val, bet ne vėliau kaip 22.00 val.
- vaisius valgyti tik pirmoje dienos pusėje (vėliausiai – iki vakarienės), daržoves – bet kada;
- skirti dėmesį valgymo aplinkai.
Daugiau naudingos informacijos sveikos mitybos klausimais : Sveikata ir grožis Jūsų lėkštėje; www.sveikasmaistas.lt
Kviečiame dalyvauti kitame „Sveikos mitybos mokymų“ užsiėmime Šv. Pranciškaus onkologijos centre (Savanorių g. 4, Klaipėda)
spalio 12 d. 16.00 val.
Su Jumis susitiks gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė (Vilnius).
Parengė Nijolė Raudytė
Mokymai organizuojami iš Klaipėdos miesto savivaldybės VISUOMENĖS SVEIKATOS RĖMIMO specialiosios programos projekto „Inovatyvių sveikatos stiprinimo paslaugų onkologiniams ligoniams plėtra Klaipėdoje”